đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Vad jag anvÀnder: 1password

| | | | LĂ€stid: 2 minuter (2275 tecken)

SkÀrmdump frÄn 1password.

För att kunna följa rÄden om lÄnga och unika lösenord krÀvs hjÀlpmedel: Ett program för att hantera alla lÄnga och unika lösenord. En lösenordshanterare.

Det finns mÄnga att vÀlja pÄ. Jag har valt 1password. En anledning Àr att det Àr ett program anvÀndarna köper, istÀllet för en tjÀnst de betalar för mÄnad för mÄnad. Normalt sett har jag inga problem med tjÀnster, men lösenord Àr ett av de tillfÀllen dÄ jag vill ha extra kontroll över hur de hanteras. Med program jag köpt spelar det ingen roll vad som hÀnder med företaget som utvecklar 1password, Agilebits. Programmen i dator och mobiltelefon kommer fortsÀtta att fungera ÀndÄ.

Det innebÀr ocksÄ att jag inte mÄste lita pÄ 1passwords molntjÀnst för att synka lösenord mellan mina prylar. IstÀllet kan jag sjÀlv avgöra om jag litar mest pÄ Dropbox, iCloud eller om jag bara vill synka via mitt eget trÄdlösa nÀtverk för att pÄ sÄ sÀtt hÄlla (den krypterade) databasen med mina lösenord borta frÄn alla molntjÀnster.

1password har dessutom funnits lÀnge. Det innebÀr inte att dÄ och dÄ dyker upp frÄgetecken kring sÀkerheten, för det hÀnder. Men det innebÀr att Agilebits har mÄnga anvÀndare och ett rykte att leva upp till. Jag tror att det spelar roll i sÄdana hÀr sammanhang och Àr en av anledningarna till att jag brukar avrÄda frÄn att anvÀnda program som pÄ olika sÀtt ska stÀrka sÀkerheten om företaget bakom dem Àr helt nytt.

Men det 1password har ocksÄ flera funktioner som faktiskt gör det enkelt följa lösenordsrÄden. HÀr finns de en kan förvÀnta sig. Som hjÀlp att skapa nya, starka lösenord och plugins till de vanligaste webblÀsarna, sÄ att det Àr lÀtt att mata in lösenorden pÄ webben. Och synk med mobiltelefon och dator.

Men ocksÄ andra saker. Som varningar nÀr tjÀnster du anvÀnder haft sÀkerhetsproblem och det dÀrmed kan finnas anledning att byta lösenord. Funktioner för att hitta lösenord du anvÀnder pÄ mÄnga olika tjÀnster. Möjlighet att dela lösenordsdatabas med andra familjemedlemmar. Möjlighet att spara annat Àn lösenord, som portkoder, kontokortsnummer och annat som ocksÄ Àr lika viktigt hÄlla koll pÄ. Kör man iPhone finns det en vÀxande skara appar som har direkt stöd för 1password.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]